Sunday, May 11, 2008

Dalca

Dalca Maksu Taman Muhibbah alor StaR

BAHAN-BAHAN:

300 gm daging cincang
100 gm kacang dal - direndam dan direbus hingga empuk
200 gm bunga kobis
200 gm kacang panjang
1 batang lobak merah
200 gm rempah campur
sedikit air
1 biji kentang
3 biji cili merah (dibelah dua)
10 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sm halia (ditumbuk)
1 sm kulit kayu manis
1/2 sudu kecil jintan manis
4 biji buah pelaga
150 gm serbuk santan S&P (1 liter air)
garam secukup rasa
sedikit minyak masak

CARA: Panaskan sedikit minyak masak dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga naik baunya.
Masukkan bancuhan rempah campur, kacang dal, daging dan kacau hingga rata.
Kemudian masukkan santan, lobak merah, kentang, bunga kobis dan masak hingga setengah empuk. Sesuaikan rasa garamnya.
Akhir sekali, masukkan bawang besar, cili merah, kacang panjang dan masak hingga pekat.

No comments: