Sunday, May 11, 2008

PAI APRICOT


PAI APRICOT

Bahan-bahannya:

75 gm marjerin PLANTA - [dibahagi tiga]
75 gm pastri marjerin
225 tepung gandum
2 sudu besar air
1 sudu besar jus limau
Garam secukupnya

Untuk intinya:

750 gm buah apricot- dipotong-potong
Gila secukupnya
Sedikit air

Cara Membuatnya:

  1. Campurkan tepung gandum dengan garam.
  2. Gaulkan tepung dengan pastri marjerin dan air limau sehingga lembut.
  3. Canai doh dalam bentuk memanjang. Sapukan bahagian atasnya dengan satu bahagian marjerin PLANTA. Lipat tiga.
  4. Canai lagi dalam bentuk memanjang dan sapukan bahagian atasnya dengan satu bahagian marjerin PLANTA. Ulangi proses ini sehingga habis marjerin PLANTA.
  5. Akhir sekali bahagi doh kepada dua. Canai kedua-duanya dalam bentuk bulat dan sama ukurannya. Sejukkan selama satu jam.
  6. Ambil satu daripada doh dan letakkan sebagai pelapik acuan pai. Tuangkan buah apricot, gula dan air.
  7. Ambil satu lagi doh dan tutupkan bahagian atas acuan. Kemaskan bahagian tepinya.
  8. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar selama 20 - 25 minit. Enak dimakan bersama ais krim.

No comments: