Bahan-bahan :
600 g Daging Lembu
20 tangkai Cili Kering{dimesin}
3 batang Serai "
2 cm Lengkuas "
2 cm Halia "
2 kuntum Bunga Cengkih{bahan untuk menumis}
2 kuntum Bunga Lawang "
2 biji Buah Pelaga "
4 ulas Bawang Merah "
2 ulas Bawang Putih "
Sedikit halia dimayang "
Sedikit kulit kayu manis
1/2 biji Santan Kelapa
Sedikit Gula
Sedikit Minyak
Garam secukup rasa
Cara membuatnya :
**Daging dipotong dan dibersihkan.Tumiskan bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,bawang merah,bawang putih dan halia.
**Biarkan sehingga menjadi kuning.Selepas itu masukan bahan-bahan yang dimesin bersama dengan daging yang dipotong tadi.
No comments:
Post a Comment