BAHAN BAHANNYA:
- 1/2 kg. mee kuning
- 1/4 kg daging ayam dan daging lembu
- 10 ekor udang (sedang)
- 3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
- 3 ulas bawang merah ( ditumbuk)
- 1 sudu besar cilibo
- 1 ikat sawi hijau
- 1 potong kobis
- 1/2 batang lobak merah
- 1 bungkus 'baby corn'
- 2 tangkai daun sup dan daun bawang
- 2 biji limau nipis
- Sos cili dan sos tomato
- Kicap
- 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air
- Ayam dan daging direbus bersama 4 cawan air.
- Tumis bawang (putih dan merah) yang telah ditumbuk sehingga naik baunya.
- Kemudian masukkan cilibo dan kacau hingga garing.
- Masukkan udang dan rebusan daging serta ayam tadi.
- Tambah garam, ajinomoto serta sedikit gula (secukup rasa).
- Masukkan lobak merah,'baby corn' dan kobis.
- Masukkan pula sawi dan mee.
- Tuangkan sos cili dan sos tomato ke dalam ramuan tadi.
- Tuangkan pula tepung jagung yang telah dibancuh bersama air dan kacau.
- Akhir sekali masukkan kicap dan gaulkan sehingga masak.
- Untuk menghidangnya, taburkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta hirisan limau nipis.
No comments:
Post a Comment