Saturday, April 26, 2008

RESEPI KAK WAN-MEE HAILAM ABADI


BAHAN BAHANNYA:
  • 1/2 kg. mee kuning
  • 1/4 kg daging ayam dan daging lembu
  • 10 ekor udang (sedang)
  • 3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah ( ditumbuk)
  • 1 sudu besar cilibo
  • 1 ikat sawi hijau
  • 1 potong kobis
  • 1/2 batang lobak merah
  • 1 bungkus 'baby corn'
  • 2 tangkai daun sup dan daun bawang
  • 2 biji limau nipis
  • Sos cili dan sos tomato
  • Kicap
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air
CARA MEMBUAT
  • Ayam dan daging direbus bersama 4 cawan air.
  • Tumis bawang (putih dan merah) yang telah ditumbuk sehingga naik baunya.
  • Kemudian masukkan cilibo dan kacau hingga garing.
  • Masukkan udang dan rebusan daging serta ayam tadi.
  • Tambah garam, ajinomoto serta sedikit gula (secukup rasa).
  • Masukkan lobak merah,'baby corn' dan kobis.
  • Masukkan pula sawi dan mee.
  • Tuangkan sos cili dan sos tomato ke dalam ramuan tadi.
  • Tuangkan pula tepung jagung yang telah dibancuh bersama air dan kacau.
  • Akhir sekali masukkan kicap dan gaulkan sehingga masak.
  • Untuk menghidangnya, taburkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta hirisan limau nipis.
SELAMAT MENJAMU SELERA

No comments: