Bahan-bahan :
1 biji Nenas / 3 biji Terung
1 bks Rempah Kari Daging
4 camca Kerisik
2 cm Halia }dikisar halus dan sedikit dimayang untuk menumis.
5 ulas Bawang Merah }
2 ulas Bawang Putih } " " "
Sedikit Santan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit udang kering
Sedikit minyak dan daun kari
Cara Membuatnya :
**Rempah dicampur dengan bawang merah,bawang putih dan halia bersama sedikit air dan juga kerisik.
**Panaskan periuk,tumiskan bawang merah,bawang putih dan halia bersama daun kari.
**Kemudian masukan rempah tadi dan biarkan sehingga masak,kemudian masukan santan dan juga sedikit gula mengikut citarasa anda.
**Kemudian masukan nenas/terung yang dipotong bulat(nenas)/panjang(terung panjang) bersama dengan udang kering dan biarkan sehingga pekat.Kemudian bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment