BAHAN-BAHAN
a.4 ekor ikan kembong
b. daun kunyit atau daun pisang
c. 1 inci kunyit hidup
d. 1 batang lengkuas
e. 1 inci halia
f. 4 ulas bawang merah
g. 3 ulas bawang putih
h.10 biji cili kering
i.I cawan air
j.1 batang serai – diketuk
k. sedikit air asam jawa
l. Sedikt minyak masak
m. 150 ml santan pekat
( c- i) Di kisar halus .CARA-CARA
- Ikan disiang dan dibersihkan
- Isi garam dan kunyit seperti hendak digoreng
- balut dengan daun kunyit atau daun pisang
- bakar hingga masak
- Isi minyak masak ke dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar
- masukkan gula, air asam jawa
- masukkan santan pekat
- kacau hingga agak pekat
- Ikan yang sudah masak dibakar ditangggal daun pembalut- isi dalam pinggan bujur
- Tuang kuah percik diatas ikan bakar. Hias ikut kreativiti.
No comments:
Post a Comment