Saturday, April 26, 2008

IKAN PERCIK


BAHAN-BAHAN

a.4 ekor ikan kembong

b. daun kunyit atau daun pisang

c. 1 inci kunyit hidup

d. 1 batang lengkuas

e. 1 inci halia

f. 4 ulas bawang merah

g. 3 ulas bawang putih

h.10 biji cili kering

i.I cawan air

j.1 batang serai – diketuk

k. sedikit air asam jawa

l. Sedikt minyak masak

m. 150 ml santan pekat

( c- i) Di kisar halus .

CARA-CARA

  1. Ikan disiang dan dibersihkan
  2. Isi garam dan kunyit seperti hendak digoreng
  3. balut dengan daun kunyit atau daun pisang
  4. bakar hingga masak
  5. Isi minyak masak ke dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar
  6. masukkan gula, air asam jawa
  7. masukkan santan pekat
  8. kacau hingga agak pekat
  9. Ikan yang sudah masak dibakar ditangggal daun pembalut- isi dalam pinggan bujur
  10. Tuang kuah percik diatas ikan bakar. Hias ikut kreativiti.

No comments: